Helal turizm masaya yatırıldı

MÜSAİD Antalya Şubesi hazırladıkları helal turizm raporunu kamuoyu ile paylaşırken Başkan Ramazan Kalken, helal turizmden Müslüman bir ülke olarak bugüne kadar yararlanamadığımızı söyledi.

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi tarafından hazırlatılan “Türkiye Turizmi İçin Stratejik Bir Vizyon: Helal Turizm” raporu düzenlenen toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.

Raporda, Türkiye turizminin mevcut durumu değerlendirildi, dünya helal turizm pazarına ilişkin veriler paylaşıldı ve helal turizmin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunuldu. 2016 yılı itibarıyla tüm dünyada Müslüman nüfusunun yaklaşık 1.8 milyar kişi olduğu belirtilen raporda, Müslüman nüfusun 2030 yılı itibarıyla 2.2 milyar kişiye, 2050 yılında da 2.8 milyar kişiye ulaşacağının tahmin edildiği vurgulandı.

YENİ ARAYIŞLARA GİRMELİYİZ
İlk olarak söz alan MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Ramazan Kalken, “Günümüzün kürsel koşulları ile birlikte, dünya gittikçe daha küçük bir yaşam alanı haline gelmekte; farklı toplumlar, farklı kültürler, farklı ekonomiler ve farklı inançlar yeryüzünde işbirliği halinde yaşamanın ve gelişmenin yollarını aramaktadırlar. Bu süreçte turizm, önemli bir araçsal role sahiptir” dedi.

HELAL TURİZM KURTARICI OLABİLİR
Türkiye’nin turizmde yeni vizyonlar belirlemesi gerektiğini söyleyen Başkan Kalken, “Ülkemizde turizm çeşitlenmeli ve yeni stratejiler belirlenmelidir. Bu doğrultuda helal turizm pazarında da Türkiye turizmi için stratejik bir vizyon olarak belirlenebileceği düşünülmektedir. Müslüman bir ülke olarak Türkiye’de büyük bir helal turizm potansiyeli bulunmaktadır. Bunu fırsata çevirmeli ve yaşanabilecek yeni krizlere karşı hazırlıklı olmalıyız” şeklinde konuştu.

MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Ramazan Kalken’in ardından söz alan Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ömer Akgün Tekin, Türkiye genelinde bulunan 63 helal turizm otelinden 29’unun Antalya’da ve bu 29 otelin de 18’inin Alanya bölgesinde bulunduğunu aktardı.

TÜRKİYE 2-3 SAAT MESAFEDE AMA…
Dünya genelinde büyük bir pay bulunduğunu ve Türkiye’nin de bu paydan yararlanması gerektiğini dile getiren Tekin, “Bizler bu pastadan nasıl yararlanabiliriz diye bir çalışma yaptık. Bakıldığında ülkemize en fazla gelen turistler Almanlar ve Ruslar. Bu iki ülkeden birisi ile sıkıntı yaşandığı zaman ülke olarak krize giriyoruz. İşte bu tip durumlarda helal turizmin önemi bir kat daha artmakta. Çünkü bakıldığında Türkiye uçakla 2-3 saat mesafede olan bir ülke. Ancak helal turizm için farklı ülkelere gidiliyor. İşletmeler kendi çabaları ile tanıtım yapmaya çalışıyorlar. Bu noktadaki eksikliği ve helal turizm ile ilgili hazırlanan dosyayı Bakanlığımıza ilettik” ifadelerini kullandı.

HELAL TURİZM İSTİSMAR EDİLİYOR
Helal turizmin tanıtımında kurumsal düzeyde sıkıntılar olduğuna işaret eden Tekin, Bakanlık desteğinin şart olduğunu belirtti.

Helal turizm sertifikalarına da değinen Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ömer Akgün Tekin, farklı rakamlara, farklı şirketlerden helal turizm sertifikasının kolayca alınabildiğinin altını çizerken “Helal turizm ne yazık ki istismar ediliyor” dedi. Tekin, Helal Turizm İşletmecileri gibi bir birlik bulunmadığına da işaret ederken helal turizm konusunda kafa karışıklığı ve bilgi kirliliği bulunduğunu kaydetti.

TANITIMSIZ İKİNCİ SIRADAYIZ
Helal turizm konusunda 121 milyon Müslüman’ın tatile çıktığını söyleyen Tekin, “121 Milyon Müslüman 156 milyon dolar civarında bir harcama yapıyor. Bakıldığında hiçbir kurumsal tanıtım yapılmamasına karşın Türkiye helal turizm konusunda Suudi Arabistan’ın ardından ikinci sırada. 11 Milyon kişi helal turizm için Suudi Arabistan’a giderken 7 milyon kişi de Türkiye’yi tercih ediyor. Daha fazla tanıtım, devlet destekli tanıtım ile birlikte hem turist sayısını arttırabilir hem de helal turizmden elde edilen geliri arttırabiliriz” şeklinde konuştu.